Domov
    Kategórie
    Košík
    Obľúbené
    Profil

    Blog

    travnik leto
    7. 11. 2024
    STAROSTLIVOSŤ O TRÁVNIK - KEDY, ČO A AKO?

    POLIEVANIE Po výseve novozaložených trávnikov je veľmi dôležitév prvých4 týždňochpo zasiatí vykonávať zavlažovanie s primeranou dávkouvody, a to opakovane. Minimálne3 krát denne a viac, intenzitazávisí od teploty a pôdy, minimálna denná potreba vody je 0,75 m3na 100 m2. Novozaložený trávnik ešte nemá vyvinutý koreňový systém,a preto zo začiatku nie je schopný zadržiavať väčšie množstvo vody.Z hľadiska vzchádzania semien je extrémne dôležitých prvých 30 – 35 dnía ak v tomto období semeno trávy vyschne, viac už nedokáže vyklíčiťa osivo sa stane bezcenným. Dôležité teda je, abyzemina prvý mesiacNEBOLA NIKDY VYSCHNUTÁ, musí byť vždy aspoň vlhká. Takže ak vidíte,že na povrchu sa začínajú objavovať suché miesta, treba trávnik poliať.Pre predstavu,trávnik s plochou cca 100 m2treba polievať približne10 – 15 minút. Polievajte tak, aby voda vsiakla a nestekala po zasiatej ploche.Nedostatok vody po výseve je príčinou nerovnomerne vzídenéhotrávnika – na vysiatej trávnej ploche sa vytvoria trsy trávy s prázdnymimiestami. Je to kvôli tomu, že vzíde iba časť osiva. Po prvej kosbe sa môže znížiť frekvencia zalievania na2 krát dennea po zahustení trávnika (približnepo 2 až 3 mesiacoch) už bude stačiťpolievať len2 – 3 krát za týždeňv závislosti od od klimatickýchpodmienok a stavu trávnika. Spotreba vody na jeden cyklus zavlažovaniaje 0,75 m3na 100 m2.Po vzídení trávneho osiva (cca 6 týždňov) a prvej kosbe je dôležiténepolievať počas obeda, kedy je slnko najprudšie, pretože kvapky vodypôsobia ako malé lupy a môžu spáliť trávu. Plne zapojený trávnik jeideálne polievať každý druhý deň, a to skoro ráno. Ak je to možné, vyhnitesa večernému polievaniu. KOBERCOVÝ TRÁVNIK Ihneď po pokládke sme vám položený trávnik výdatne zaliali, až zmáčali vodou.Následne1. a 2. týždeň treba trávnik zmáčať 2-3 krát denne(podľa počasia)hlavne spoje medzi rolkami. Spotreba vody na jedno polievanie je0,75 m3na 100 m2. Ak aj mimo tohto polievania zbadáte, žetrávnik začína na spojochvysychať, treba tieto spoje medzi rolkami ihneď poliať.Po 2. týždni môžeteskúsiťjemne nadvihnúť rolku trávnikaa ak budete cítiť odpor, trávnik už májemne zakorenený systém do podložia. Môžete teda znížiť frekvenciu polievaniana1 krát denne. Po mesiaci od pokládky stačí polievať každý druhý deňmnožstvom vody 0,75 m3na 100 m2a následne podľa potreby a klimatickýchpodmienok. Priemerná týždenná potreba zapojeného trávnika na vodný režim je25 mm/m2pre siaty aj kobercový trávnik.To je v prepočte približne 0,75 m3na 100 m2každý druhý deň.V prípade, že máte automatický závlahový systém,je nutné si nastaviť zavlažovanie podľa typu trysiek – tento údaj väčšinoubýva v technickej správe od automatického závlahového systému, prípadne samôžete obrátiť na nás. kosenie Novozaložený trávnik by ste nemali kosiť skôr ako bude maťvýšku cca 10 cm.Vprípade, že na niektorých miestach už túto výšku má, ana niektorých ešte nie, môžete trávnik pokosiť na tých miestach, kde má 10 cm, azvyšné plochy pokosíte neskôr, keď trávnik dorastie aj tam. Prvé kosenie je najlepšie vykonávať kosačkou so zberom. (Kosiť so zberom však odporúčame stále.) Veľmi dôležité jeneskracovať pri kosbe trávnik viac ako o1/3 tretinulistovej plochy (napr. z10 cm na 7 cm, nie viac). Trávnik je potrebné kosiť zvyššej výšky vždy postupne, inak zbavíte rastlinu listov azostane len steblo – plocha trávnika potom bude žltá, pripomínajúca strnisko, regenerácia vtomto prípade bude cca 2 – 3 týždne. Pamätajte, žepravidelné kosenie je jediný spôsob ako trávnik výrazne zahustiť. KOBERCOVÝ TRÁVNIK Prvé 2 týždne trávnik nekoste, po 2 týždňoch od pokládky môžete skúsiťjemne nadvihnúť rolku trávnikaa ak budete cítiť odpor, trávnik už má jemne zakorenený systém do podložia. Môžete teda trávnik pokosiť, dôležité jekosiť maximálne o 1/3 listovej plochy. Burina Ak Vám vnovozaloženom trávniku rastie aj burina, môžete ju po 3. kosbe postriekaťselektívnym herbicídom, napríklad Bofix-om. Nikdy nestriekajte ihneď po kosbe, dodržte aspoň 2 denný odstup od kosby.Návod nájdete na obale postreku. Bofix je selektívny herbicíd proti burine, funguje tak, že zničí burinu, ale trávnik nepoškodí. Väčšina dvojklíčnolistých burín neznáša intenzívnu kosbu apri kosení postupne ztrávnika odumierajú. Hnojenie Novozaložený trávnik sme Vám pohnojili štartovacím hnojivom pre lepší rozvoj koreňov azapojenie vzchádzajúceho trávnika.Po prvej kosbe by ste mali pohnojiť trávnik hnojivom svyšším obsahom dusíka.Pri hnojení sa snažte používať trávnikové hnojivá, ktoré okrem základných makroelementovN (dusík), P (fosfor), K (draslík),obsahujú aj Mg (magnézium = horčík), S (síra) aFe (železo) – tým dosiahnete sýtozelenú farbu trávnika.Ideálne je hnojivo aplikovať každých cca 4 – 6 týždňovpodľa druhu hnojiva. V skratke – na jar používajte jarné hnojivo, v lete univerzál a na jeseň jesenné hnojivo. Náš tip na hnojivo – Profertil Jar, Profertil Univerzál a Profertil Jeseň. VertikuLácia Novozaložený trávnik samôže prerezávať (vertikulovať)po plnom zapojení.Napr. jarný výsev môžete budúci rok na jar vertikulovať. Po tomto úkone je veľmi dôležitédodať hnojivo svyšším obsahom dusíka.Prerezaním do hĺbky max 1,5 mm dochádza k prerezaniu nadzemných a podzemných odnoží a trávnik sa tak po dodaní hnojiva zahustí. Ak si na tento úkon netrúfate alebo nemáte potrebnú techniku, môžete sa obrátiť na nás alebo na overené záhradné centrum. Vedeli ste, že...? Takmer každý majiteľ záhrady sníva o zdravom zelenom koberci a veľkejterase s moderným záhradným nábytkom a grilom. Buďte na pozore vprípade, že si chcete zadovážiťzáhradný nábytok a na záhrade nemáteterasu. Teoreticky si môžete so svojím trávnikom robiť čokoľvek, čozahŕňa aj umiestnenie exteriérového nábytku priamo na trávu. Mali by stevšak vedieť, že záhradné zostavy patria iba na vyvýšený, pevný a suchýpodklad. Umiestnenie exteriérového nábytku by mohlo nenávratne poškodiťnielen samotný nábytok, ale mohlo by to zničiť aj vašu trávu. Zvyčajnesa vytvárajú na trávniku žlté fľaky, na ktorých časom prestane úplnerásť tráva. Predíďte tomu umiestnením nábytku mimo trávnika (ideálnevšak na spevnenú a rovnú plochu) a užívajte si na vašom novom trávnikuaktivity, ktoré ho nebudú neprimerane namáhať.

    cervene vino pohar 1208x800
    7. 11. 2024
    10 najčastejších otázok o víne, ktoré vinári dostávajú

    Piť víno a poznať víno nie je to isté.Ak chcete porozumieť výnimočnému nápoju vo svojom pohári lepšie, mali by ste poznať niekoľko základných faktov. Tie sa vám určite zídu aj keď ich spomeniete v spoločnosti a získate tak uznanlivé pochvaly na vašu adresu. Čo všetko by ste mali o víne vedieť? Naštudujte si týchto 10 najčastejších otázok, ktoré vinári dostávajú. Sú siričitany zlé? Siričitany vo víne sú chemické zlúčeniny (oxid siričitý alebo SO2), ktoré savyskytujú prirodzene v rôznom rozsahu vo všetkých druhoch vína.Najviac sa vyskytujú v sladkých bielych vínach a najmenej v suchých červených vínach. Pretože siričitany pôsobia antimikrobiálne, majú schopnosť zabíjať nežiaduce baktérie a divé kvasinky počas výroby vína. Keďže siričitany pôsobia aj ako konzervačné látky vína a súčasne zabraňujú aktivite enzýmov, mnohí vinári ich zámerne pridávajú v kľúčových okamihoch procesu výroby vína,aby rýchlo zastavili prebiehajúcu fermentáciu alebo pomohli chrániť víno pred potenciálnou oxidáciou či pred vplyvom baktérií. Staroveké kultúry v Grécku, Ríme a Egypte používali siričitany aj na dezinfekciu nádob s vínom. Ako vplývajú triesloviny na chuť vína? Triesloviny (taníny) sú látky z hrozna alebo dreva, ktoré sa nachádzajú vo víne a dodávajú pocit suchých úst po prehltnutí vína. Taníny nachádzajúce sa v šupke, semenách a stopkách hrozna zohrávajú významnú úlohu v chemickom zložení červeného vína.Pomáhajú definovať mieru „plnosti“ červeného vína a vytvárať senzorickú rovnováhu so zvyškovým cukrompodľa toho, či vzniká víno sladké, polosladké, polosuché alebo suché. Výroba kvalitného červeného vína si vyžaduje dokonalú znalosť toho, ako najlepšie využiť potenciál obsahu tanínov vo víne. Rozhodne neplatí “čím viac tanínov, tým lepšie” pretože nikto neocení víno, po ktorom sa mu tvár skriví do smiešnej grimasy. Teror, či terrior? Termín terroir pochádza z francúzskeho slova terre, čo znamená krajina. Pokiaľ ide o víno, terroir sa snaží opísaťcelkové prirodzené pestovateľské prostredie vinohradu. Patrí sem makroklíma, mikroklíma, typ pôdy, svahovitosť vinohradu, topografia, pôsobenie slnka a podobne. Milovníci vína veria, že terroir je mimoriadne dôležitým kľúčom k identite vína. Tento termín sa používa aj v produkcii ďalších poľnohospodárskych výrobkov, ako je káva, čokoláda, paradajky, pšenica či čaj. Pridávajú sa do vína rôzne arómy? Čo môže za nevšedný fakt, že víno evokuje vône tak rôznorodé a nepredvídateľné ako čerešňa, vanilka, čokoláda, tabak, maslo, koža, zem, minerály, huby, med, či egreše? Určite za tým nehľadajte umelé prísady.Za všetko môže fermentácia, tvorba i zrenie vína. Keď kvasinky začnú konzumovať hroznový cukor a premenia ho na alkohol, tisíce chemických zlúčenín sa spájajú v unikátnych kombináciách, ktoré pripomínajú štruktúru a vôňu iných potravín. Zreje v sudoch iba červené víno? Zrenie vína v bareloch alebo sudoch je vzrušujúci proces, ktorý prebieha mimo kontroly ľudských rúk. Zvyčajne sa necháva dozrieť červené víno, pričom efektom je zlepšenie jeho kvality, hĺbky a charakteru, ktoré ho odlišujú od iných vín. Ako víno starne, mladistvé charakteristiky sa postupne menia. Drsné taníny mladého robustného vína sa pomaly zmäkčujú, intenzita farby a nepriehľadnosť červeného vína sa výrazne zmenia. Väčšina bielych vín, vzhľadom na ich krehkosť a nižší antioxidačný obsah sa vyrába s účelom, aby sa spotrebovali v krátkej dobe. Aj medzi nimi všakexistujú výnimky, ktoré získavajú na chuti zrením v sudoch. Prečo sú niektoré vína sladšie ako iné? Určite za tým nehľadajte pridaný cukor. Minimálne nie u kvalitných vín od poctivých vinárov.Cukor hrá rozhodujúcu úlohu vo všetkých formách výroby vína. Fermentačný proces je podporovaný prirodzeným obsahom cukru v hroznových šupkách, dužine a mušte. Bez vysokého obsahu cukru nemôže byť vysoký obsah alkoholu, pretože proces kvasenia by bol skrátený. Cukor, ktorý sa nepremenil na alkohol, ovplyvňuje chuť a úroveň sladkosti. Čiže,či je víno sladké, polosladké alebo suché, určuje obsah zvyškového cukru vo víne. Ako môže vzniknúť biele víno z červeného hrozna? Farba vína väčšinou závisí od farby šupiek hrozna a zvoleného spôsobu pestovania viniča. Najvyššia pigmentácia hroznovej bobule sa nachádza v šupke, nie vo vnútri v dužine, ani v šťavách (výnimkou sú však tzv. farbiarky, teda odrody šľachtené s cieľom tvorby vyššieho obsahu farbív). Hroznová šupka obsahuje širokú škálu fenolových zlúčenín (t.j. antokyanidíny, triesloviny atď.), ktoré dodávajú ovociu odolnosť voči poveternostným vplyvom a vytvárajú ochrannú vrstvu. To je dôvod, prečo sa červené víno, ktoré vzniká v procese macerácie, teda s kontaktom s hroznovými šupkami, môže pochváliť vyšším obsahom trieslovín a antioxidantov (ako je resveratrol) ako majú biele vína. Ako vzniká ružové víno? Existuje niekoľko spôsobov výroby ružového vína. Macerácia je jedným z najpopulárnejších spôsobov výrobyružového vína.Pri výrobe ružového vína kvasí mušt. Vinár necháva pomleté modré hrozno pred lisovaním krátko macerovať. Čím dlhšie to trvá, tým dosiahne víno tmavší odtieň. Pri metóde Saignée sa hrozno nelisuje. Z rmutu modrého hrozna sa samospádom nechá odtiecť šťava, ktorú vinár použije na výrobu ružového vína. Aj preto sa táto metóda nazýva aj „krvácanie“. Metódouklaretsa modré hrozno lisuje veľmi šetrne, neuvoľňujú sa do muštu žiadne fenolické látky ani farbivá. Z uvedeného lisovania môže vzniknúť víno, ktoré sa podobá bielemu alebo ružovému vínu. Pomenovanie klaret je u nás skôr známe pre biele víno vyrobené z modrého hrozna. Vo svete sa tak označujú aj vína ružové. Aký je rozdiel medzi Novým a Starým svetom? Víno Nového sveta a víno Starého sveta má medzi sebou veľa výrazných rozdielov, aj keď tieto odlišnosti postupne blednú. Srdce Starého sveta tvoria vinohrady v Taliansku, Francúzsku a Španielsku, v krajinách, ktoré sú priekopníkmi vinohradníctva. Európska vinárska tradícia presadzuje myšlienku, že víno je umenie, ktoré sa prenáša cez generácie rodín a spoločenstiev. Krajiny ako Austrália, Argentína, Čile, Južná Afrika, Nový Zéland a Kalifornia sa zaraďujú do Nového sveta. Ide o krajiny s rýchlo rastúcim, perspektívnym vinárskym trhom. Zároveň je tu veľmi intenzívne rozvíjané domáce vinárstvo, a to nielen, čo sa týka kvantity, ale i kvality. Môžu mať kvalitné vína syntetické zátky? Téma syntetické versus korkové zátky už rozvášnili niekoľko diskusií. Ako to väčšinou býva, aj teraz platí, že obe majú svoje výhody aj nevýhody. Syntetické zátky účinne zabraňujú nepríjemnému “korkovému zápachu”, ktorý kontaminuje 3 až 15 % fliaš so zrejúcim vínom. Druhá výhoda syntetických zátok je ekonomická- sú lacnejšie. Na druhej strane, korok sa rozširuje a zmršťuje spolu s fľašou, čo vedie k ideálnemu a konzistentnému utesneniu medzi korkom a fľašou. Syntetický uzáver umožňuje prenikanie nadmerného množstva kyslíka do vína, čiže vystavuje víno potenciálnej oxidácii. Ak je však až príliš tesný znemožňuje väčšinu prírodných chemických reakcií, ktoré sa vyskytujú počas zrenia vína vo fľaši.

    OIP
    7. 11. 2024
    Sprievodca krmivom pre domáce zvieratá: správna výživa pre vášho domáceho maznáčika

    Dnes je ťažké si predstaviť, že mnoho rodín bude žiť bez domáceho maznáčika, pretože je to enormný počet cca34,3 milióna domácich miláčikovv Nemecku. S približne13,7 milióna mačieka9,2 milióna psovtieto dva druhy zvierat patria medzi najobľúbenejšie domáce zvieratá. Napriek tomu sa v nemeckých domácnostiach vyskytujú aj domáce zvieratá, ako sú andulky, morčatá, škrečky a králiky. Medzitým sú exotické hady, pavúky alebo jaštery tiež považované za lojálne domáce zvieratá pre mnoho ľudí a sú čoraz populárnejšie. Akvarijné ryby všetkých druhov sú skutočne veľmi populárne. Kto sa však rozhodne vziať si domáceho miláčika, mal by tiež vedieť, že je s ním spojená obrovská zodpovednosť. Nielen, že zviera potrebuje lásku a pozornosť, malo by mať aj určité odborné znalosti. Od výberu po kŕmenie je dôležité vedieť, ktorá potrava je pre zviera dobrá a koľko skutočne potrebuje. Je potrebné dodržiavať veľa kritérií, najmä počas fázy rastu. Mladé zviera musí preto jesť inak ako dospelé zviera - to je prípad takmer všetkých domácich zvierat. V našom sprievodcovi krmivom pre zvieratá nájdete užitočné informácie o kŕmení domácich miláčikov každého druhu. Poskytujeme vám tiež rôzne porovnania produktov od rôznych výrobcov. Nájdete tiež ďalšie zaujímavé informácie o zvieratách, ako sú psy, mačky, kone, andulky, morčatá, králiky, škrečky, ryby, hady, pavúky a mnoho ďalších. Ako spoznáte vysoko kvalitné krmivo pre zvieratá? Chcete urobiť niečo dobré pre svojho milovaného miláčika a podľa toho používať iba kvalitné jedlo. Okrem lásky a pozornosti, ktorú venujete svojmu miláčikovi, je rovnako dôležitá aj správna výživa. Ignoranti, zvyčajne z dobrej povahy chytíme tie najdrahšie produkty a myslíme si, že sú to najlepšie pre naše milované zvieratá. Ale nesprávne si myslíme, že najdrahšie krmivo nie je vždy najlepšie. Prísady a zloženie sú oveľa dôležitejšie. Pri výbere kvalitného krmiva pre zvieratá by ste tomu mali venovať osobitnú pozornosť. Rolu samozrejme zohrávajú aj ďalšie faktory, napríklad vek zvieraťa alebo energetická náročnosť. Je veľmi ťažké nájsť všeobecného víťaza v teste, pretože jedlo musí byť individuálne prispôsobené domácemu miláčikovi. Radi by sme vám vysvetlili, čo treba hľadať pri výbere najlepšieho krmiva pre domáce zvieratá. Toto sú body, ktoré robia dobré krmivo pre domáce zvieratá: ✓Neobsahuje žiadne zbytočné ani škodlivé prísady✓Krmivo by malo byť prispôsobené druhovo vhodnej strave✓Kvalitné krmivo pre zvieratá musí pokrývať dennú potrebu energie✓Majte vysoký obsah vitamínov, živín a vlákniny✓Buďte preventívni voči chorobám✓Byť pre zviera dobre znášaný a stráviteľný✓ Buďte lacný a stále kvalitný Pri výbere správneho krmiva môže byť užitočné porovnanie? Priame porovnanie rôznych výrobkov od rôznych výrobcov má samozrejme zmysel. Na jednej strane sa dá porovnať cena, na druhej strane zložky a tiež špeciálne vlastnosti krmiva. Porovnanie krmiva výrazne uľahčuje výber dobrého krmiva pre zvieratá. Inak by ste sa samozrejme mali spoľahnúť aj na recenzie zákazníkov, pretože tie často obsahujú užitočné a užitočné správy, ktoré sa oplatí poznať. Kto môže v konečnom dôsledku hodnotiť jedlo lepšie ako súkromná osoba, ktorá ho kŕmila svojim domácim miláčikom? Dá sa teda povedať, že porovnanie a zákaznícke recenzie môžu byť pri výbere správneho krmiva veľmi užitočné. Najlepšie krmivo pre mačky: ktorým kritériám by ste mali venovať pozornosť? Mnohí predpokladajú, že krmivo pre mačky je krmivom pre mačky, ale mysleli ste si zle. Existuje veľa rôznych druhov krmív pre mačky. Tu rozlišujeme medziKrmivo pre mačiatkapre mladé mačky od 8 týždňov do 12 mesiacov,Krmivo pre dospelýchpre dospelé mačky vo veku od 1 do 1 rokaSenior krmivo pre staré mačky približne od 10 do 12 rokov. Ďalším veľkým rozdielom je suché a mokré jedlo. Existuje tiež nespočetné množstvo špeciálnych potravín pre mačky s nadváhou a podváhou. Považuje sa to za obzvlášť populárnekrmivo pre mačky bez zrna. Dobré krmivo pre mačky by malo mať vždy vysoký obsah mäsa, obsahovať dostatok vitamínov a výživných látok, malo by byť rozmanité a samozrejme chutiť ako milovaný zamatový tobolka. V súčasnosti existuje nespočetné množstvo výrobcov krmív pre mačky, ktorí uvádzajú na trh svoje výrobky pod rôznymi názvami. Pri obrovskom výbere nie je vždy ľahké udržať si prehľad. V našomSprievodca jedlom pre mačkypoďme podrobnejšie na jednotlivé typy krmív a jednotlivé výrobky. V prvom rade môžeme povedať, že nie najdrahší produkt je vždy najlepší. Dobré krmivo pre psov: ako ho spoznáte? Podobne ako v krmive pre mačky, aj v krmive pre psy existujú veľké rozdiely. Tu rozlišujemeKrmivo pre šteniatka/krmivo pre šteniatka, ktorá sa obvykle stravuje do veku 12-14 mesiacov. S asi 12/14-24 mesiacmi do konca rastu sa stáva tzvPodšívka juniornajedený. Potom dospelí psi s aKrmivo pre dospelýchnajedený. Nie je veľmi zriedkavé, že rozhodnú aj majitelia psovZVRACAŤprepnúť. Dobré krmivo pre psy by všeobecne nemalo obsahovať žiadne prísady alebo plnidlá. Extra cukor tiež nepatrí do dobrého krmiva pre psov. Obzvlášť populárny je napr.krmivo pre psov bez obilia, pretože obilie v skutočnosti tiež nepatrí do krmiva pre psov. Obzvlášť vysoký obsah mäsa je samozrejme výhodou a mal by sa pohybovať okolo 60 - 70%. Samozrejme, zvlášť dôležitá je tolerancia krmiva. Najmä mokré jedlo by malo mať tiež dostatočnú vlhkosť a všeobecne by nemalo obsahovať viac ako 10% rastlinných vedľajších produktov. Jednotlivé druhy krmív sa predávajú pod rôznymi názvami, z ktorých najznámejšie sú:Organické krmivo pre psov,BARFOVÉ jedlo,krmivo pre psy lisované za studena,Krmivo pre psy s vysokým obsahom mäsaa tiežHypoalergénne krmivo pre psov. V našom sprievodcovi krmivom pre psov nájdete ďalšie informácie o jednotlivých druhoch potravín a rôznych výrobkoch.

    zavlaha travnika
    7. 11. 2024
    Viete, ako správne zavlažovať trávnik? Takto to zvládnete svojpomocne

    Na to, aby ste sa mohli pýšiť krásne vyzerajúcim trávnikom, je nevyhnutné správne zavlažovanie. Nesprávny postup či načasovanie môže na vašom trávniku spôsobiť veľké škody. Prečítajte si o tom, ako si vďaka správnemu zavlažovaniu vypestovať trávnik, ktorý vám budú závidieť všetci susedia. Pri kvalitnej starostlivosti sa z vášho trávnika môže razom stať doplnok pre váš dom či pozemok. Treba ale myslieť na to, že trávnik, respektíve tráva je na vlhkosť pomerne náročná rastlina. Najmä počas suchých dní a vysokých teplôt si vyžaduje zvýšenú závlahu a celkovú starostlivosť. Našťastie existuje množstvo spôsobov, ako vášmu trávniku dopriať dostatok vody. Trávnik môžete zavlažovať buď ručne pomocou krhly či hadice, alebo si môžete zaobstarať automatické zavlažovanie. Profesionálna inštalácia zavlažovacieho systému si však vyžaduje nielen veľa práce a času, ale najmä peňazí. Ak ste aspoň trochu zručný, určite si zvládnete vyrobiť závlahu trávnika aj svojpomocne. Počas teplých slnečných dní je nevyhnutné, aby ste váš trávnik pravidelne zavlažovali. Dajte si však pozor na to, aby ste to nerobili počas dňa, keď sú najvyššie teploty. Trávnik zavlažujte skoro ráno alebo večer. Zabránite tak zbytočnému vyparovaniu a strate vody. Ak by sme do úvahy brali aj potreby trávnika, úplne najideálnejší čas je nadránom: tráva rýchlejšie oschne zabráni sa vzniku plesní a hubových infekcií tráva nebude mať šok, ktorý by spôsobila studená voda po celom dni horúčav Ako si vybrať závlahu Spôsobov, ako zavlažovať trávnik, je množstvo. Je najmä na vás, vašich preferenciách a finančných možnostiach, pre aký spôsob závlahy sa rozhodnete. Vždy to však závisí aj od druhu trávnika, jeho veľkosti či od typu pôdy. Ak ste majiteľom maličkého trávnika, postačí vám krhla. Ak je váš trávnik väčší, no z polievania máte akýsi druh relaxu, pokojne zvoľte polievanie pomocou hadice s rozprašovačom. Nevýhodou ručného zavlažovania je nerovnomernosť zavlaženia a taktiež časová náročnosť (pri väčšej ploche). Najlepšou možnosťou je preto automatické zavlažovanie trávnika. Takúto automatickú závlahu si môžete nechať nainštalovať od profesionálov alebo si ju môžete skúsiť urobiť svojpomocne. Na výber máte rôzne typy zavlažovacích systémov – manuálne a automatické, rozprašovací zavlažovací systém a kvapkový zavlažovací systém či povrchová a podpovrchová závlaha. Všetky majú svoje pre aj proti. Pri rozhodovaní, akú závlahu zvolíte na svoj pozemok, si položte nasledujúce otázky: Na čo všetko budete závlahu využívať? (iba trávnik alebo aj záhradu či okrasné kvety) Odkiaľ bude závlaha čerpať vodu? (pred kúpou si preverte, aký tlak vody máte doma) Akú veľkú plochu budete polievať? Aký typ a kvalitu pôdy máte? Manuálne zavlažovanie si zvoľte v prípade, ak máte čas venovať sa polievaniu. Aj keď môžete mať špeciálne zavlažovacie trysky a nadstavce, najskôr ich musíte napojiť na hadicu a následne presúvať po trávniku. Nevýhodou je teda časová náročnosť a tiež nerovnomerné polievanie trávnika, s ktorými vám pomôže automatický závlahový systém. Výhodou manuálnych závlah je cenová dostupnosť. Kvapkový zavlažovací systém sa nachádza pod zemou a vodu privádza priamo ku koreňom trávy (alebo iných rastlín). Výhodou je, že tráva je chránená pred rôznymi hubovými a plesňovými chorobami, ktoré jej hrozia v prípade nadmerného polievania rozprašovaním. Ak si však budete dávať pozor na primerané zavlažovanie pomocou rozprašovacej závlahy, pre trávnik je tento typ vhodnejší. Dokáže totiž poskytnúť vlahu rovnomernejšie. Rozprašovací závlahový systém si môžete nainštalovať buď na povrch trávnika tak, že trysky budú neustále vonku, alebo si ich môžete nechať nainštalovať zarovno so zemou. V momente, keď sa závlaha spustí, sa trysky vysunú nad povrch zeme. Výhodou povrchovej závlahy je nižšia cena, no ak budete mať podpovrchovú závlahu, bude sa vám trávnik ľahšie kosiť a bude vhodnejší pre rôzne hry. Výhody automatickej závlahy trávnika Snáď najväčšou výhodou automatickej závlahy je to, že pokojne môžete odísť na dovolenku a o váš trávnik bude aj tak perfektne postarané. Ďalšou výhodou je šetrenie času – ak máte pri dome veľkú trávnatú plochu, denné zalievanie by vám zabralo kopec času. S automatickou závlahou máte možnosť načasovať si ju – trávnik môžete nechať polievať aj v skorých ranných hodinách. Okrem toho, že automatická závlaha šetrí čas, zároveň šetrí aj peniaze. Dokáže si pekne optimalizovať a regulovať potreby vody. S tým všetkým súvisí to, že váš trávnik bude zdravší, krajší a vždy rovnomerne poliaty.